Blog

SCRIE CREATIV. FABRICA DE POVEŞTI – carte virtuală

Dragi prieteni, s-a concretizat ideea pe care o emisesem la începutul desfăşurării atelierului intitulat „Scrie creativ. Fabrica de poveşti”, din anul 2018, şi anume faptul că la începutul acestui an (2019) voi aduna toate poveştile copiilor care au participat la acest atelier şi voi face o carte virtuală.

Sper să vă placă ce a ieşit. Lectură plăcută!

Mai jos aveţi două variante: una PDF şi cealaltă Power Point. Trebuie sa dati un simplu clic pe una dintre ele. Mulţumesc!

carte povesti, scrie creativ. fabrica de povesti, 2018

carte povesti, scrie creativ. fabrica de povesti, 2018

Reclame

ATELIER DE LUCRU „PERSONAJE DIN LUMEA POVEŞTILOR” – 8 decembrie 2018

Aşa cum ne-am obişnuit, în cele două ore rezervate acestui atelier de lucru (ultimul din acest an) am urmărit o poveste şi apoi, noi, cei 13 copii (de la 4 la 10 ani), ne-am pus pe treabă.

Povestea vizionată a fost „Copacul care creştea până la cer”, din folclorul maghiar, iar ce am reuşit să facem după aceea veţi putea vedea mai jos.

Bravoooo, dragi copii! Felicitări din inimă! Să ne revedem sănătoşi anul viitor!

Mulţumim, copii frumoşi! Mulţumim şi domnului profesor Valentin Stoian!

Această prezentare necesită JavaScript.

Această prezentare necesită JavaScript.

ATELIER DE LUCRU „TEHNICA TRADIŢIONALĂ A ÎNCONDEIERII OUĂLOR” – 23 şi 24 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie (între orele 15.00 şi 17.00) şi sâmbătă, 24 noiembrie 2018 (între orele 14.00 şi 16.00) s-a desfăşurat ultimul atelier de lucru de acest tip, din acest an. Sperăm ca, pe lângă elementul de noutate adus în sfera activităţilor muzeale, să fi animat, măcar puţin, spiritul legat de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, pentru care se fac eforturi de a le menţine vii.

Mulţumesc, şi pe aceasta cale, doamnei profesoare Adriana Mocanu, participanţilor, dar mai ales domnului profesor şi meşter popular Dan Horgan!

Cu speranţa că ne vom revedea sănătoşi anul viitor, în cadrul aceluiaşi tip de atelier, vă doresc Sărbători fericite!

Imagini de la atelierul de lucru de vineri – 23 noiembrie 2018 (22 de participanţi):

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Imagini de la atelierul de lucru de sâmbătă – 24 noiembrie 2018 (5 participanţi):

 

Această prezentare necesită JavaScript.

ATELIER DE LUCRU „TEHNICA TRADIŢIONALĂ A ÎNCONDEIERII OUĂLOR” – 19 şi 20 octombrie 2018

Mulţumiri din inimă atât vouă, participanţilor, cât şi domnului Dan Horgan!

Dacă ouăle încondeiate de Paște erau prezente pe masa strămoșilor, de Crăciun ele erau folosite ca ornamente în brad. Se goleau de conținut, erau spălate pe interior, încondeiate și apoi găurite la ambele capete pentru a fi atârnate în bradul de Crăciun, alături de nuci și mere. Tradiția e de pe vremea dacilor. E adevărat că ornamentele erau simple, strămoșii noștri folosind una sau două culori și modele simple, practic simboluri – albina, peștele, crucea, fiecare cu semnificația lui. Este o datorie a noastră, a meșterilor populari, să ducem mai departe tradiția. Mă bucur că atât copiii cât și părinții vin să învețe lucruri frumoase care țin, la urma urmei, de istoria și obiceiurile acestui popor”, a declarat meşterul popular Dan Horgan pentru ziarul EstNews, în articolul „Bârlădenii sunt invitați de muzeograful Alina Butnaru și maestrul Dan Horgan, la atelierul de încondeiat ouă… pentru pomul de Crăciun” (19 oct. 2018, autoare: Mihaela Niculescu)

Imagini din data de 19 octombrie 2018:

Această prezentare necesită JavaScript.

Imagini din data de 20 octombrie 2018:

Această prezentare necesită JavaScript.

ATELIER DE LUCRU „PERSONAJE DIN LUMEA POVEȘTILOR” – 6 octombrie 2018 (a doua parte a atelierului)

În cadrul atelierului din această sâmbătă, ne-am reîntâlnit voioşi şi puşi pe treabă. Am terminat lucrările inspirate de povestea „Pâinea împăratului” şi… am fost nerăbdători să le prezentăm aici.

Felicitări, dragi copii! Mulţumiri domnului profesor Valentin Stoian!

Această prezentare necesită JavaScript.

Această prezentare necesită JavaScript.

ATELIER DE LUCRU „PERSONAJE DIN LUMEA POVEȘTILOR” – 22 septembrie 2018 (prima parte a atelierului)

Pentru noi, această zi de toamnă nu a fost una banală. Împreună cu participanții la acest atelier de lucru (9 copii) am călătorit din nou în lumea poveștilor și artelor. Povestea vizionată a fost „Pâinea împăratului”, din folclorul maghiar. Dacă la atelierele anterioare, de acest gen, lucrările erau realizate cu creioane colorate, acum participanții au folosit culorile de apă (tempera). Vom posta lucrările copiilor, după finalizarea acestora la următoarea întâlnire în cadrul atelierului din data de 6 octombrie 2018. Pentru moment, câteva aspecte de la întâlnirea din 22 septembrie:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

ATELIER DE LUCRU „PERSONAJE DIN LUMEA POVEŞTILOR” – 17 august 2018

Ziua de vineri, 17 august, a strâns pentru câteva ore – sub semnul creaţiei artistice – copii şi tineri (unii din Spania – Sara Garcia Blanco) gata de călătorie în lumea poveştilor. Ca de obicei, în cadrul atelierului de lucru, a fost vizionată o poveste – de această dată „Pinocchio” – o poveste al cărei autor este Carlo Collodi (pseudonim pentru Carlo Lorenzini). Povestea a apărut în serial înainte de a fi publicată sub numele „Aventurile lui Pinocchio”, în anul 1883, iar în 1940, a inspirat un film de desene animate produs de Walt Disney. După vizionarea poveştii (varianta scurtă), fiecare participant a realizat un desen în care apar reprezentate personaje din povestea urmărită.

Mulţumim foarte mult atât participanţilor, cât şi domnului profesor Valentin Stoian!

Această prezentare necesită JavaScript.